گزارش سیمان؛

صندوق ملی مسکن پولدار می شود؟

صندوق ملی مسکن پولدار می شود؟

در حالی رستم قاسمی از عدم واریز منابع تخصیص داده شده به صندوق ملی مسکن اطلاع داده که رئیس کل بانک مرکزی وعده واریز ۳ هزار میلیارد تومانی به این صندوق داده است.



به گزارش سیمان به نقل از مهر، بر مبنای ماده ۳ قانون جهش تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی مکلف به ایجاد صندوقی با عنوان «صندوق ملی مسکن برای پیشبرد برنامه های مسکنی و حمایتی خود در بخش مسکن می باشد.
قانون جهش تولید مسکن چه می گوید؟
متن کامل ماده ۳ قانون جهش تولید مسکن در مورد تأسیس صندوق ملی مسکن به شرح زیر است:
ماده ۳- «صندوق ملی مسکن» به منظور ایجاد هم افزایی، تقویت توان حمایتی و تخصیص بهینه منابع مالی بخش مسکن، با کارکرد تجمیع و تخصیص منابع مالی مبحث این قانون، حداکثر تا سه ماه بعد از لازم الاجراء شدن این قانون تشکیل می گردد.
در این ماده قانونی، منابع در نظر گرفته شده برای صندوق ملی مسکن به شرح زیر است:
منابع حاصل از واگذاری زمینهای مبحث این قانون
منابع وصولی در ارتباط با اجاره ۹۹ ساله، مالیات های در رابطه با حوزه زمین، مسکن، مستغلات و ساختمان
منابع پیشبینی شده برای بخش مسکن در قوانین بودجه سنواتی
منابع حاصل از بازگشت اصل و فرع خطوط اعتباری مسکن مهر
اقساط برگشتی صندوق پس انداز مسکن یکم در هر سال
کمک های خیرین و سایر منابعی که در اساسنامه صندوق پیشبینی می گردد
موارد مصرف منابع ورودی به صندوق ملی مسکن هم به شرح زیر است:
تأمین یارانه سود تسهیلات
تخفیف در هزینه صدور و تمدید پروانه ساختمانی
تخفیف در صدور گواهی آخر کار ساختمان
تأمین هزینه های تأمین و انتقال زیرساخت
مشارکت در ایجاد امکانات، خدمات روبنایی و کاربری های غیر انتفاعی (آموزشی، مذهبی، درمانی، فضای سبز، فرهنگی، ورزشی و تجهیزات شهری) در توسعه شهری بوجود آمده مطابق با الگوی مصوب شورایعالی مسکن
وزیر راه (۸ مرداد): هنوز پولی وارد صندوق ملی مسکن نشده است
رستم قاسمی ۸ مرداد سال جاری در حاشیه مراسم تقدیر از دست اندرکاران پروازهای حج سال جاری در جمع خبرنگاران در مورد صندوق ملی مسکن عنوان کرد: هم اکنون در این صندوق پولی نداریم اما در قانون بودجه ۱۴۰۱ تخصیص ۳۰ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که باید واریز شود.
وی اضافه کرد: همینطور بر مبنای دستور رئیس جمهور و قانون جهش تولید مسکن باید خط اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی مسکن مهر به صندوق ملی مسکن واریز شود. ضمن این که درآمد حاصل از همه مالیات های در رابطه با بخش مسکن باید در اختیار این صندوق قرار گیرد.
رئیس بانک مرکزی (۱۰ مرداد): ۳ هزار میلیارد تومان به صندوق ملی مسکن واریز می شود
در حالی رستم قاسمی از عدم واریز اعتبارات پیشبینی شده در ۲ قانون «بودجه ۱۴۰۱» و «جهش تولید مسکن» به حساب صندوق ملی مسکن گلایه مند است که علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در نشستی در ۱۰ مرداد سال جاری در کمیسیون عمران مجلس با حضور مسعود میرکاظمی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به انتقاد رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در همین نشست نسبت به عدم تأمین اعتبار صندوق ملی مسکن اعلام نمود: خط اعتباری وجود دارد که متعلق به حدود ۱۲ سال قبل بوده و به منظور راه اندازی مسکن مهر اعطا شده است، مطابق قانون جهش تولید مسکن مقرر شده تا این بدهی به بدهی دولت به بانک مرکزی تبدیل و منابع حاصل از برگشت طرح مسکن مهر به صندوق ملی مسکن واریز و صرف اهداف مقرر شود.
وی ضمن اشاره به این که مکاتبات بین سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی صورت گرفته است تا به دو شکل بدهی در ارتباط با خط اعتباری مسکن مهر وصول شود، اضافه کرد: یکی از روش های مطرح شده اینست که خط اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی مذکور به صورت یک جا به بدهی دولت تبدیل یا این که به صورت اقساطی و به مرور این اتفاق رخ دهد، بر مبنای تفاهم انجام شده بین بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مقرر شده است تا به مرور تبدیل به بدهی دولت نسبت به بانک مرکزی تبدیل و مبلغ وصول شده هم مرتباً و بمحض وصول به صندوق ملی مسکن واریز شود.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: بر مبنای توافق انجام شده مبالغ وصول شده از محل بدهی دولت به بانک مرکزی مرتباً به صندوق ملی مسکن واریز می شود که در سال ۱۴۰۰ میزان وصولی حدود سه هزار میلیارد تومان است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه: یارانه وام نهضت مسکن را باید صندوق مسکن بدهد نه دولت
سید مسعود میرکاظمی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه هم در حاشیه جلسه ۱۰ مرداد کمیسیون عمران مجلس با حضور رئیس بانک مرکزی و وزیر راه و شهرسازی درباره صندوق ملی مسکن می گوید: یارانه تسهیلات بخش مسکن بر مبنای قانون جهش تولید مسکن تنها باید از محل صندوق ملی مسکن تأمین شود و از محل دیگر امکان تأمین آن وجود ندارد.
میرکاظمی ضمن اشاره به این که قانون امسال این امکان را نداده است تا یارانه تسهیلات مسکن به بدهی دولت به بانکها تبدیل گردد، افزود: حتما باید یارانه تسهیلات حوزه مسکن را تأمین نماییم تا مابه التفاوت بین سود ۱۸ تا ۵ درصدی آن پرداخت گردد.
عضو کمیسیون عمران مجلس (۱۴ مرداد): ریالی در صندوق ملی مسکن پول نیست
علی اصغر خانی عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه وزارت راه و شهرسازی مدعی است که سازمان برنامه و بودجه در اجرای قانون جهش تولید مسکن همراهی لازم را ندارد، اظهار نمود: بعنوان نمونه بنا بوده در صندوق ملی مسکن ۲۵ هزار میلیارد تومان منابع جمع آوری شود اما حالا یک ریال هم در این صندوق پول نیست. این استدلال وزارت راه و شهرسازی درست است.
معاون مسکن وزارت راه: هنوز صندوق ملی مسکن تشکیل نشده!
در حالی که وزیر راه و شهرسازی نسبت به عدم تخصیص اعتبارات در نظر گرفته شده به صندوق ملی مسکن گلایه مند است که محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اواخر اردیبهشت سال جاری اعلام نمود: اساسنامه صندوق ملی مسکن در هیئت دولت تصویب شده و منتظر اعلام نظر شورای نگهبان هستیم.
این در حالی است که بنا بر اعلام دفتر هیئت دولت، آخرین مصوبه در ارتباط با «صندوق ملی مسکن» به تصویب اساسنامه آن در کمیسیون مدیریت امور عمومی هیئت دولت برمی گردد و خبری از تصویب اساسنامه صندوق در هیئت دولت نیست.
بر اساس اعلام دفتر هیئت دولت، اعضای کمیسیون مدیریت امور عمومی و سرمایه انسانی دولت در جلسه اصلی این کمیسیون که بعدازظهر روز یکشنبه مورخ ۱۷ بهمن ۱۴۰۰ برگزار شد، با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در خصوص «اساسنامه صندوق ملی مسکن» موافقت کردند.
در تبصره ۳ ماده ۳ قانون جهش تولید مسکن آمده تا زمان تشکیل صندوق ملی مسکن، «حساب ملی مسکن» نزد خزانه داری کل کشور تشکیل گردد تا اقدامات مورد نیاز از این مسیر طی شود:
تبصره ۳- تا زمان تشکیل و استقرار این صندوق، «حساب ملی مسکن» به نام وزارت راه و شهرسازی نزد خزانه داری کل کشور تشکیل می شود و منابع این حساب در جهت اهداف و مبحث صندوق، با دستور وزیر راه و شهرسازی قابل برداشت است. بلافاصله بعد از تشکیل صندوق، کلیه وجوه حساب مذکور بعد از گردش خزانه داری کل کشور به صندوق منتقل می گردد.
مشخص نیست آیا «حساب ملی مسکن» نزد خزانه داری کل کشور افتتاح شده یا خیر؟؛ بررسی ابلاغیه ها به خزانه داری کل کشور نشان داده است از زمان تصویب قانون جهش تولید مسکن در ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ تا کنون هیچ ابلاغیه ای به خزانه داری کل کشور در خصوص تشکیل حساب ملی مسکن ارسال نشده است.
۳۰ هزار میلیارد تومان قانون بودجه سال جاری چه شد؟
بر اساس بند «ی» تبصره ۱۱ قانون بودجه سال جاری، از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سالجاری باید ۳۰ هزار میلیارد تومان به صندوق ملی مسکن اختصاص داده شود تا در جهت اجرای قانون جهش تولید مسکن مصرف شود.
به نظر می رسد مبهم بودن این ماده قانونی سبب شده تا وزارت راه و شهرسازی نتواند این ۳۰ هزار میلیارد تومان را از قانون بودجه سال جاری وصول کند.
ماهی ۵۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد تومان رقم اقساط برگشتی مسکن مهر
یکی از اصلی ترین منابع تأمین اعتبارات صندوق ملی مسکن، اقساط بازگشتی مسکن مهر به همراه ۵۰ هزار میلیارد تومان خط اعتباری مسکن مهر است.
در حالی که رئیس کل بانک مرکزی وعده اختصاص تدریجی خط اعتباری مسکن مهر به صندوق ملی مسکن را داده و قرار نیست کل ۵۰ هزار میلیارد تومان به صورت یکجا وارد این صندوق شود، اما اقساط بازگشتی مسکن مهر هم به صندوق واریز نشده است.
یک منبع مطلع در وزارت راه و شهرسازی به خبرنگار مهر از واریزی ماهانه ۵۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد تومان اقساط بازگشتی مسکن مهر به بانک عامل بخش مسکن اطلاع داد.
به عبارت دیگر سالانه ۶ تا ۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رقم اقساط بازگشتی مسکن مهر است.
حدود یک سال از تصویب و ابلاغ قانون جهش تولید مسکن می گذرد که در صورت اجرای ماده ۳ این قانون، می بایست تا کنون حداقل ۵ هزار میلیارد تومان در حساب این صندوق واریز می شد؛ اما بر مبنای گفته های وزیر راه و شهرسازی، مانده حساب صندوق ملی مسکن صفر است.


منبع:

1401/05/17
22:30:36
0.0 / پنج
348
تگهای خبر: آموزش , اجاره , تسهیلات , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
سیمان سیمان