تشکیل سازمان بازرگانی و چند سوال

تشکیل سازمان بازرگانی و چند سوال

به گزارش سیمان، یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نگرانی صنعتگران اینست که پس از تشکیل این سازمان امکان دارد واردات رونق گیرد و مداخلات دولت در اقتصاد بیشتر شود، اظهار داشت: در رابطه با تشکیل سازمان بازرگانی سوالاتی مطرح است، همچون این که تکلیف سازمان توسعه تجارت چیست یا جایگاه سازمان حمایت، گمرک و تعزیرات کجاست؟


به گزارش سیمان به نقل از ایسنا، گزارش ها حاکی از اینست که کلیات تشکیل سازمان بازرگانی و تنظیم بازار به تصویب دولت رسیده و مقرر است این سازمان فرابخشی و زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری باشد. به تازگی علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، در رابطه با زمان تشکیل این سازمان بازرگانی گفته که بعد از تصویب دولت، لایحه تشکیل سازمان بازرگانی باید در مجلس بررسی شود و در دستور کار قرار گیرد. ازاین رو تصمیم گیر نهایی در رابطه با تشکیل سازمان بازرگانی مجلس است. بر این اساس به نظر می آید، پس از منتفی شدن تفکیک وزارت صنعت و معدن و وزارت بازرگانی دولت می خواهد با روش دیگری اهداف خویش را دنبال کند.
در این رابطه حقگو در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه هنوز پاسخ این سوال که جایگاه دولت در اقتصاد ایران چیست بدون جواب است، اظهار نمود: وزارت صنعت، معدن و تجارت تابحال بیشتر از 10 بار تجربه آزمون و خطا داشته و تفکیک و ادغام شده است. اما بار آخر در سال 1390 ادغام با یک مبنایی انجام شد. در اصل ادغام بر این مبنا بود که صنعت و تجارت یک زنجیره واحد هستند و توسعه صنعتی در قالب این زنجیره واحد شکل می گیرد. نمی توان بدون نگاه به بازار تولید کرد یا در بازار اختلال ایجاد کرد و انتظار داشت صنعت رشد کند.
وی با اشاره به اینکه در عمل این اهداف محقق نشد، خاطرنشان کرد: در لایحه اذغام وزارت صمت مقرر شده بود پس از شش ماه قانون تشکیل و ساختار سازمانی مشخص شود، اما تابحال محقق نشده است. هم اکنون هم در سایت این وزارت خانه قانون تشکیل وجود ندارد و به نظر می آید فقط وزیر و معاونان تغییر کردند.
همینطور به قول این کارشناس اقتصادی تکلیف سازمان های توسعه ای هم تابحال مشخص نشده است. هم اکنون مجموعه ای از سازمان های توسعه ای شامل ایدرو، ایمیدرو و غیره فعال می باشند، اما معلوم نیست سازمان توسعه ای هستند یا بنگاه دار.
حقگو با اشاره به اینکه در رابطه با تشکیل سازمان بازرگانی سوالاتی مطرح است، اظهار نمود: نخستین سوال اینست که تکلیف سازمان توسعه تجارت چیست یا جایگاه سازمان حمایت، گمرک و تعزیرات کجاست؟ اگر همه این ها زیرمجموعه سازمان بازرگانی قرار گیرد که تبدیل به همان وزارت بازرگانی می شود و مانند قبل باید لایحه تفکیک داشته باشد. اما اگر قرار باشد فقط یک سازمان باشد، باز هم این سوال مطرح می شود که ارتباط سازمان توسعه تجارت، سازمان حمایت و غیره با سازمان بازرگانی چه خواهد بود.
همینطور به قول وی نگرانی صنعتگران اینست که پس از تشکیل این سازمان امکان دارد واردات رونق گیرد و مداخلات دولت در اقتصاد بیشتر شود. در اصل امکان دارد دولت به جهت اینکه دل مصرف کننده ها را به دست بیاورد قیمت ارز را پایین بیاورد تا واردات صورت گیرد و صنعت زدایی که در دهه های مختلف همچون در دولت نهم و دهم بخصوص به صنعت پوشاک و نساجی صدمه جدی وارد شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه کسانی که مخالف تفکیک بودند همینطور این مورد را مطرح کرده اند که امروزه در کشورهای توسعه یافته یا درحال توسعه معمولاً بخش بازرگانی از صنعت جدا نیست، خاطرنشان کرد: چونکه معمولاً زنجیره تولید را با هم می بینند و دولت هم مسئول تأمین کالاهای عمومی است و در بازار دخالت نمی نماید. همینطور در این کشورها مدل توسعه صنعتی رقابت پذیر است، نه خودکفایی یا جایگزینی واردات. ازاین رو تولید بر اساس مزیت رقابتی صورت می گیرد.
وی ادامه داد: به نظر می آید حرکت اخیر دولتمردان بازگشت به الگوی خودکفایی و جایگزینی واردات است که در آن ارتباط با کشورهای خارجی محدود می شود و فقط با تعداد اندکی از کشورها معاملات اقتصادی صورت می گیرد، نظام بهره بانکی به صورت مصنوعی زیر نرخ تورم قرار می گیرد و در حوزه فناوری هم تمرکز بر مهندسی معکوس است. البته هم اکنون هم همین موارد حاکم است و مدل اقتصاد و صنعت جایگزینی واردات است، اما اگر وزارت بازرگانی احیا شود به صورت عینی و عملی به این مدل بازخواهیم گشت. همچون صدمه ها اینست که باید باید منتظر مصنوعی نگه داشتن بیشتر نرخ ارز و بهره بانکی و بالا بردن تعرفه ها باشیم.




منبع:

1401/11/21
12:20:21
0.0 / پنج
442
تگهای خبر: ارز , ایران , بازار , بازرگانی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
سیمان سیمان