گزارش سیمان؛

ورود تدریجی خانه های خالی به بازار اجاره مسكن با فشار مالیاتی

ورود تدریجی خانه های خالی به بازار اجاره مسكن با فشار مالیاتی

سیمان: بررسی های میدانی از ورود تدریجی واحدهای خالی، کلیدنخورده و سرمایه ای به بازار اجاره مسکن به دنبال تشدید فشارهای مالیاتی و جدی گرفتن اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی حکایت دارد.



به گزارش سیمان به نقل از مهر، از ۱۹ فروردین سال جاری سرپرستان خانوار ملزم به درج اطلاعات ملکی خود و افراد تحت تکفل خود در سامانه ملی املاک و اسکان کشور شدند؛ این اجبار همینطور شامل کلیه مالکان و مستأجران می شود.
این فرایند تا ۹ اردیبهشت بر مبنای آخرین شماره کد ملی سرپرستان خانوار ادامه دارد و بعد از آن تا ۱۹ اردیبهشت مهلت ۱۰ روزه با امکان ویرایش و همینطور ثبت اطلاعات افراد جا مانده فراهم خواهد شد.
سید احسان خاندوزی نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هم پیش از این در گفتگو با خبرنگار مهر از ضرورت شناسایی خانه های خالی از فاز «تله گیری» به «خوداظهاری» اطلاع داده بود که با اصلاح قانون مالیات بر خانه های خالی، این مهم رخ داد.
قانونی که خاک خوردن آن به ضرر مردم تمام شد
سالهاست که مسؤلان و سیاست گذاران بخش مسکن از وجود تعداد زیادی خانه خالی علیرغم عطش بازار برای عرضه انتقاد می کردند؛ از آنجائیکه مهم ترین ابزار بازار پذیر کردن این واحدهای خالی، مالیات است، مجلس نهم با تصویب ماده ۵۴ مکرر در قانون مالیات های مستقیم، دولت را به دریافت مالیات از خانه های خالی ملزم کرد؛ اما هم وزارت راه و شهرسازی در دوره عباس آخوندی نسبت به راه اندازی سامانه املاک و اسکان بعنوان بانک اطلاعات ملکی این پایه مالیاتی از سال ۹۳ تا ۹۹ تعلل کرد و هم با عنایت به اذعان خیلی از کارشناسان در خصوص بازدارنده نبودن نرخ مالیات مذکور در قانون سابق، مجالس نهم و دهم در اصلاح این قانون کوتاهی کردند.
برخی کارشناسان، تعلل وزیر قبلی راه و شهرسازی در راه اندازی سامانه اسکان و عرضه آن به سازمان مالیاتی برای مالیات سِتانی از محتکران مسکن را یکی از عوامل رشد چند صد درصدی قیمت مسکن طی ۵ سال قبل در کنار سایر عواملی چون اقتصاد کلان و رشد سایر بازارها، برآورد می کنند.
قانون مالیات بر خانه های خالی اصلاح شد
با این حال همزمان با ورود محمد اسلامی به وزارت راه و شهرسازی و اصرارش بر راه اندازی سامانه اسکان و اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی، مجلس یازدهم هم در اقدامی قابل تقدیر، ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم با مبحث مالیات بر خانه های خالی را اصلاح و نرخ های مالیاتی مورد نظر را به ارقام بازدارنده ای ارتقا داد.
بر اساس این قانون، اگر خانه ای ۱۲۰ روز خالی بماند، در سال اول معادل ۶ برابر مالیات بر اجاره، در سال دوم ۱۲ برابر و در سال سوم ۱۸ برابر مالیات بر اجاره خواهد بود که رقم آن تقریباً از همان سال اول بالاتر از کل درآمد اجاره آن واحد است.
گلایه وزیر راه از خرید هزار واحد مسکونی از جانب برخی مؤسسات مالی
در حالی که وزیر راه و شهرسازی اخیراً از خالی نگه داشتن ۵۰۰ تا هزار واحدی مسکونی از جانب برخی مؤسسات مالی به شدت انتقاد کرده و اعتقاد دارد با اجرای این قانون که نرخ مالیات آن، برای اشخاص حقوقی، دو برابر اشخاص حقیقی است، بانک ها و مؤسسات مالی که مبادرت به خرید و سپس خالی نگه داشتن مسکن کرده بودند، به تدریج وارد بازار شامل اجاره یا فروش می شوند، اما بررسی های میدانی از افزایش تدریجی واحدهای مسکونی کلید نخورده از جانب مالکان حقیقی حکایت دارد.
جرایم سنگین مالیاتی در انتظار محتکران مسکن
به گفته بعضی از کارشناسان حقوقی، تا زمانی که وزارت راه و شهرسازی به شفاف سازی در مورد مؤسسات مالی یا نهادهای مشابه که با استفاده از سرمایه گذاری در بازار مسکن، تعداد زیادی خانه خالی در اختیار دارند و به التهاب در این بازار دامن می زنند، اقدام نکند، جرایم سنگین مالیاتی به سمت اشخاص حقیقی نشانه می رود و اشخاص حقوقی با ترفندهای متعدد یا حتی اعمال نفوذ از جانب دستگاههای اجرایی مختلف، از پرداخت این جرایم مالیاتی طفره می روند.
چند واحد مسکونی خالی در کشور داریم؟
نتایج سرشماری نفوس و مسکن ۱۳۹۵ از وجود ۲.۶ میلیون خانه خالی در کشور خبر می دهد؛ محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی هم از شناسایی ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار خانه خالی و معرفی آنها به سازمان امور مالیاتی اطلاع داده است.سلطان مسکن شناسایی شد: فردی با ۶۰۵ خانه خالی!محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اوایل مرداد ماه سال قبل در مراسم آغاز بهره برداری از سامانه ملی املاک و اسکان با حضور وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار مالک حقیقی و حقوقی مالکیت این واحدها را در اختیار دارند، اظهار نمود: طبق شناسایی انجام شده ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار کشور بیشتر از یک واحد مسکونی در اختیار دارند و نام ۱۵۰۰ شخصیت حقوقی هم در این بین به چشم می خورد. وی همینطور از شناسایی یک فرد و یک نهاد مالک واحدهای مسکونی مختلف اطلاع داد و اظهار داشت: فردی را شناسایی کرده ایم که مالک ۶۰۵ واحد مسکونی است؛ همینطور یک شخص حقوقی ۲۳ هزار و ۸۰۰ واحد را در تملک دارد.
از سوی دیگر، امید علی پارسا رئیس سازمان امور مالیاتی نیز، آغاز صدور برگه های مالیاتی برای مالکان خانه های خالی را ابتدای مرداد ماه سال جاری (اتمام مهلت ۱۲۰ روزه مالکان خانه های خالی) اعلام نموده است.
برخی بنگاه های نیمه باز، در حال واسطه گری معاملات مسکن
مشاوران املاک که این روزها هرچند مقرر است طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، تعطیل باشند، اما بعضاً یا به صورت تلفنی و فضای مجازی یا کرکره نیمه باز در حال جوش دادن معاملات مسکن هستند!
وزیر راه: بنگاه ها قرارداد صوری اجاره با مالکان خانه های خالی می بندند
با آنکه وزیر راه و شهرسازی از وجود برخی معاملات صوری مسکن از جانب برخی از مشاوران املاک برای فرار از پرداخت مالیات از جانب مالکان خانه های خالی خبر می دهد، اما برخی از مشاوران املاک به خبرنگار مهر گفتند: این اقدام بیشتر از جانب مالکان واحدهای گران قیمت انجام می شود که باید مالیات بر اجاره چند ده میلیونی یا حتی چند صد میلیون تومانی برای خانه های چند میلیاردی خود پرداخت کنند که خالی مانده است.
مشاوران املاک: خانه های کلید نخورده با اجاره های میلیاردی فایل می شوند
برخی مشاوران املاک به مهر از ورود تدریجی خانه های خالی، کلید نخورده و «خریده یا ساخته شده برای سرمایه گذاری» به بازار اجاره مسکن با اجاره بهای متفاوت به بازار اجاره مسکن خبر می دهند.
به گفته این مشاوران املاک، بیشتر مالکان این واحدهای مسکونی، به دنبال جدی تر شدن اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی، مبادرت به فایل کردن واحدهای خود کرده اند. بخصوص که ارقام مالیاتی که مقرر است دریافت شود، بسیار بالاست.
پروانه اصلانی: عدم ثبت املاک، محرومیت از خدمات شهروندی را به دنبال دارد
پروانه اصلانی مدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی هم در مورد الزامی بودن ثبت اطلاعات املاک در سامانه املاک و اسکان اظهار داشت: عدم ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان باعث محرومیت شهروندان از بسیاری خدمات ملکی، ثبتی، قضائی و اجرا می گردد.
کارشناس اقتصاد مسکن: قانون مالیات بر خانه های خالی، گام نخست تبدیل مسکن از کالای سرمایه ای به مصرفی / گام اصلی: مالیات بر عایدی سرمایه
مهدی روانشادنیا، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات در گفتگو با خبرنگار مهر با تکیه بر اینکه خروج تقاضای سرمایه ای از بخش مسکن به دلایلی چون کاهش نرخ ارز و سایر بازارها با آغاز دریافت مالیات بر خانه های خالی همزمان شده، اظهار داشت: اجرای این قانون می تواند یک گام رو به جلو برای خروج مسکن از کالای سرمایه ای و تبدیل آن به یک کالای مصرفی باشد؛ با آغاز دریافت مالیات از خانه های خالی از سکنه التهاب بازار مسکن کاهش خواهد یافت.
این کارشناس اقتصاد مسکن اضافه کرد: وقتی نرخ ارز نزولی شد در واقع یکی از بازارهای موازی با بخش مسکن به شکلی عقب نشینی کرد. حال وقتی یکی از مؤلفه های اصلی تعیین قیمت مسکن که همانا نرخ دلار است افت قیمت پیدا می کند و پیشبینی ها به این شکل می شود که احتمال دارد نرخ ارز باز هم کاهش پیدا کند در واقع قیمت مسکن منتظر می شود تا کاهش بیشتری بیابد.
وی تصریح کرد: در اغلب کشورهای پیشرفته با اجرای مالیات بر عایدی سرمایه به این مهم دست یافته اند که مسکن را از کالای سرمایه ای به کالای مصرفی تبدیل کنند. حال اگر قانون دریافت مالیات از خانه های خالی اجرایی شود تا حدودی میتوان به این مهم دست یافت و میتوان گفت اجرای این قانون یک گام مهم در رسیدن به این برنامه است که سال ها به آن اذعان می شد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک: اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی به سود مستأجران است
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با خبرنگار مهر درباره افزایش ورودی فایل های اجاره مسکن با اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی اظهار نمود: بر مبنای قانون مصوب مجلس، مقرر است از خانه های خالی اجاره مضاعف دریافت شود؛ این قانون چند سالی اجرا نشد ولی هم اکنون مقرر است با جدیت اجرا شود.
وی افزود: اگر این قانون اجرا شود به نفع مستأجران خواهد بود؛ هیچ ارتباطی هم به خانه های کلی خورده یا نوساز و قدیمی ساز ندارد؛ هر خانه ای که خالی باشد، شامل جریمه مالیاتی می شود.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره میزان اثرگذاری اجرای این قانون در مورد افزایش تعداد فایل های اجاره در بازار مسکن اظهار داشت: آمار در اختیار وزارت راه و شهرسازی است.
وی اظهار داشت: مقرر است اتحادیه مشاوران املاک هم از ذیل وزارت صمت به وزارت راه و شهرسازی منتقل شود؛ رئیس جمهور هم دستور این انتقال را صادر کرده است؛ اما راه و شهرسازی می ترسد تا سمت اتحادیه بیاید و اتحادیه را در اختیار بگیرد.


منبع:

1400/02/05
13:18:24
0.0 / پنج
1137
تگهای خبر: اجاره , ارز , بازار , بنگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
سیمان سیمان