در گفت وگو با سیمان اعلام شد

جزئیات یك توافق نامه تجاری منحصر به فرد!

جزئیات یك توافق نامه تجاری منحصر به فرد!

به گزارش سیمان مقام مسئول در مناطق آزاد موافقت نامه تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا را توافقی منحصر به فرد در تاریخ جمهوری اسلامی ایران دانسته و اعتقاد دارد اگر همكاری لازم بین دستگاه های مربوطه وجود داشته باشد باعث تحول محسوسی در ارتباطات بین ایران و كشورهای عضو بخصوص در حوزه اقتصادی می شود، این در حالی است صادرات كالای بی كیفیت آفت این توافقنامه است.


محمد خضرایی منش - مدیر توسعه سرمایه گذاری و انتقال فناوری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی - در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اهمیت انعقاد موافقت نامه بین ایران و اوراسیا توضیح داد: بازاری كه در شمال دریای خزر وجود دارد با جمعیت حدود ۱۸۰ میلیون نفری بسیار وسیع است؛ به صورتی كه از لحاظ تأمین مایحتاج به شكلی نیازمند عبور كالا از ایران هستند، چون ایران كریدور ارتباطی آنها با آبهای گرم بین المللی است. از جانب دیگر فعالان اقتصادی كشور از بازار ۳۳۰ میلیارد دلاری پنج كشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان جهت صادرات استفاده می نمایند و با عنایت به ظرفیت ۵۴۰ میلیارد دلاری تولیدكنندگان این كشورها، امكان تأمین بخش قابل توجهی از نیازهای ضروری كشور با قیمت پایین تر نسبت به دیگر كشورها وجود دارد.
وی با اشاره به وضعیت تجارت اوراسیا و سهم ایران در آن، اظهار داشت: طبق آمار سال ۲۰۱۸، صادرات اوراسیا به جهان حدود ۵۴۸ میلیارد دلار و سهم ایران از آن ۱.۸ میلیارد دلار بوده كه ۰.۳ درصد كل را پوشش می دهد. همینطور واردات اوراسیا ۳۱۸ میلیارد دلار بوده كه سهم ایران از آن حدودا یك میلیارد دلار و حدود ۰.۳ درصد است؛ ازاین رو آمار نشان داده است كه ایران تابحال نفوذ خوبی در كشورهای شمالی دریای خزر نداشته است.

۸۸۰ ردیف تعرفه برای تجارت
خضرایی منش با اشاره به تاثیرگذاری توافقنامه ایران با اوراسیا در وضع موجود اضافه كرد: این موافقت نامه از آبان سال جاری اجرایی شده و مدت سه ساله دارد. گرچه در همین سه ماهی كه گذشته كاملا دستاورهای محسوسی نسبت به ماه های داشته است، ولی در ابتدای راه است و اگر فعالان اقتصادی و دستگاه های مربوطه همكاری لازم را داشته باشند بطور حتم عملكرد اقتصادی ایران با این پنج كشور در سال آینده متفاوت از گذشته خواهد بود.
مدیر توسعه سرمایه گذاری و انتقال فناوری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اینكه این موافقت نامه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران منحصر به فرد است، توضیح داد: ۸۸۰ ردیف تعرفه تعریف شده در آن شرایط خاصی را برای فعالان اقتصادی بوجود می آورد. تجارت رویه ای دو طرفه بوده كه مقرر است ایران به این كشورها و آنها هم به ایران صادرات داشته باشند؛ ازاین رو از جانب اوراسیا ۵۰۳ ردیف تعرفه تعریف شده است كه فعالیت اقتصادی ایران می تواند از این ۵۰۳ تعرفه، استفاده و كالا را با مزیت اقتصادی صادر كنند. از جانب دیگر ۳۸۰ ردیف تعرفه هم از سمت ایران تعریف شده كه فعالان اقتصادی آنها می توانند مایحتاج را با قیمت پایین تر به دست مصرف كننده ایرانی برسانند.
وی اظهار داشت: در مجموع ۸۸۰ ردیف تعرفه موجود در توافقنامه ایران - اوراسیا حدودا پوشش دهنده ۳۳ درصد تعامالات ایران با اوراسیا است كه سهم قابل قبولی بوده كه نه زیاد بالا و نه زیاد كم است. بر این اساس از مهمترین مزایای این موافقتنامه این است قیمت تمام شده كالای ساخت ایران در بازار اوراسیا كاسته می شود، چونكه تعرفه ورود كالای ایرانی به كشورهای مقصد یعنی روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان بگونه ای تغییر كرده كه هزینه را می كاهد. این در شرایطی است كه تعرفه ها كاهش پیدا كرده، صفر شده یا در مواردی ثتبیت شده كه حتی در فصل هم تغییر نكند.
خضرایی منش خاطرنشان كرد: در گذشته موافقت نامه های ترجیحی با برخی كشورها همچون تركیه، پاكستان، تونس و سوریه داشتیم ولی آنها خیلی محدود بودند و تعرفه های آنها در نهایت به حدود ۴۰ مورد می رسید و از این جهت موافقت نامه های تعرفه ای چندان موفق نبودند و به ظرفیت داخلی و به بازار مقصد چندان توجه نشده بود. اما این موافقت نامه كاملا متفاوت می باشد، چونكه در كنار توجه به ایجاد حدود ۸۸۰ ردیف تعرفه، كاملا به استفاده از ظرفیت های كشور هم توجه شده است و بازار مقصد در اوراسیا را پوشش داده و به نیازها را با عنایت به تولیدات آنها تأمین می كند كه این نشان داده است این موافقت نامه تا چه حد پرارزش است.

تجار مراقب كالای صادراتی باشند
این مقام مسئول در شورایعالی مناطق آزاد در ارتباط با اهمیت توسعه روابط بین ایران و اوراسیا هم توضیحاتی عرضه كرد و اظهار داشت: عملیاتی شدن موافقت نامه بر اساس چند كارگروه است كه این كارگروها فنی عملیاتی هستند كه در رده های مدیریت های میانی كشور ارتباطات خوبی را بین ایران و اواسیا شكل می دهند. البته تمامی این پنج كشور در سطح كلان ارتباطات خوبی با مقامات ایرانی دارند، اما مشخص است هر جایی كه فعالیت و رابطه اقتصادی شكل بگیرد، روابط سیاسی هم بهبود پیدا می كند و چون این یك توافق نامه كاملا اقتصادی می باشد، بطور قطع همكاری تجار می تواند روابط سیاسی را هم بهبود بخشد.
وی با اعتقاد به اینكه كلیدی ترین موضوعی كه امكان دارد این موافقت نامه را با خطر مواجه كند ارسال كالای بی كیفیت است، افزود: بطور حتم صادرات برای تمام فعالان اقتصادی آزاد است، اما پیشنهاد می شود كه آنها با هم كنسرسیوم تشكیل دهند. به عبارتی فعالان رده بالا با یكدیگر شركت واردات و صادرات تشكیل داده و استانداردهای بازار مقصد را به درستی رعایت نمایند كه بتوانند در حجم بالا سهم بالایی از بازار كسب كنند.

مناطق آزاد چه كنند؟
مدیر توسعه سرمایه گذاری و انتقال فناوری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مورد اهمیت استفاده از ظرفیت های مناطق آزاد ایران در توسعه روابط با اوراسیا هم توضیح داد: در ماهیت زنجیره ای تأمین كلان مبحث لجستیك عام وجود دارد كه به معنای تمامی فرایندهای شناسایی بازار، خریداری، حمل و نقل، حمل داخل واحد، تولید، انبارداری، توزیع و نقد كردن پول است كه مناطق آزاد در كل روریه این لجستیك عام نقش بسیار خوبی می توانند داشته باشند، این در شرایطی است كه چهار مبحث با زیرساخت هایی كه داشتیم عملیاتی كردیم كه مناطق آزاد بعنوان هاب آن شناسایی شوند؛ تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به علت پایین بودن هزینه تولید قابل توجه است، چونكه در این مناطق مالیات پرداخت نشده و در محدوده تعرفه گمركی نیستند پس وقتی كه كالایی تولید و صادر می شود تعرفه گمركی به آن تعلق نگرفته و بهای تمام شده آن در این مناطق پایین تر از سرزمین اصلی است.
وی افزود: از جانب دیگر هاب صادرات مهم مورد توجه است. وضعیت مطلوبی از نظر ظرفیت های انبارداری و عرضه محصولات و نمایشگاهی به جهت اینكه نمایشگاه دائم صادرات محصولات ایران به اوراسیا در مناطق آزاد شكل بگیرد در اختیار داریم.
خضرایی منش همچین اظهار داشت: معتقدیم كه می توانیم هاب لجسستیك باشیم، چون منطقه آزاد انزلی و بندر كاسپین كه بزرگترین بندر جنوبی دریای خزر است، عرضه دهنده سرویس های لجستیك دریایی است و مسیر ارتباط ما بخش قابل توجهی از كانال دریا است. منطقه آزاد ارس هم تنها منطقه ای است كه ارتباط زمینی با ارمنستان كه عضو اوراسیا است دارد یا منطقه آزاد فرودگاه امام خمینی(ره) هاب لجستیك هوایی است كه وقتی مقرر است باری از كانال هوایی صادر شود از این منطقه خواهد بود. از جانب دیگر، منطقه آزاد چابهار قرار دارد كه ابتدای كریدور ارتباطی اوراسیا با كشورهای حاشیه دریای عمان و دیگر مقاصد است یا منطقه آزاد اروند مسیر دسترسی به كشورهای حاشیه خلیج فارس است. پس در لجستیك چون مناطق آزاد ابتدای كریدور ارتباطی كشور با اوراسیا هستند نقش مهمی خواهند داشت.
وی این را هم اظهار داشت كه در مورد هاب مالی هم همواره فعالان اقتصادی برای جابجایی ارزی حاصل از صادرات با چالش هایی مواجه بوند كه ما از كانال منطقه آزاد كیش و انزلی هاب مالی جابجایی پول بین ایران و اواسیا خواهیم بود.

موافقت نامه در مقابل تحریم مقاوم است
در ادامه این گفتگو، این مقام مسئول در مناطق آزاد در مورد اهمیت موافت نامه ایران و اوارسیا برای كشور در شرایط تحریمی هم توضیح داد و اظهار داشت: عموم معاملات بین المللی بر اساس ارزهای دلار و یورو انجام می شود كه در اوراسیا روپیه است. این در شرایطی است كه آنها برای ارتباط تجاری بین خود یك صندوق تسویه بوجود آورده اند و فرآیند تسویه جداگانه دارند كه زبان روسی و واحد روپیه بوده و به هیچ سیستم بین المللی وصل نیست و بین همین پنج كشور است؛ ازاین رو با داشتن فرآیند تسویه مناسبی كه از قبل در اواسیا پیشبینی شده و قابلیت استفاده از آنرا داریم، تأثیر تحریم به این موافقت نامه به حداقل می رسد.

آخرین خبر از ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و اوراسیا
اما خضرایی منش در ارتباط با طرح ایجاد منطقه ازاد مشترك با اوراسیا هم بیان نمود: مناطق آزاد در دنیا شش نسل را پشت سر گذاشتند؛ تجارت محور، تولید، خدمات، دانش، جامع و فرامرزی كه در فرامرزی برای شكل دادن اقتصاد بین كشورهای مخلفت محدوده ای بنام متطقه آزاد تعریف می شود كه در مرز مشترك دو كشور قرار داشته و سرمایه گذاری مشترك در همان محدوده انجام می شود. این مورد می تواند فیزیكی باشد یا كاملا رویه های تجاری این منطقه آزاد به صورت غیر فیزیكی ایجاد شود.
وی خاطرنشان كرد: اتفاقی كه در مورد ایران و اوراسیا افتاده این است كه فضایی جهت تجارت بین ایران و اواسیا در یك پلتفرم ایجاد می شود هم اكنون منطقه آزاد فیزیكی بین ایران و اوارسیا در دستور كار نیست، ولی پس از گذشت یكسال از تاریخ موافقت نامه كه بهمن ۹۹ است مذاكرات برای ایجاد این منطقه آزاد هم شروع خواهد شد.



1398/11/20
14:12:22
5.0 / پنج
4078
تگهای خبر: ارز , استاندارد , ایران , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
سیمان سیمان